Bintang Berek0r Sudah Dijelaskan Di Dalam Al-Quran Sejak 1400 Tahun Yang Lalu

Bintang Berek0r Sudah Dijelaskan Di Dalam Al-Quran Sejak 1400 Tahun Yang Lalu

“Apakah kamu merasa aman terhadap Allah yang (berkuasa) di langit bahawa Dia akan menjungkir balikkan bumi bersama kamu, sehingga dengan tiba-tiba bumi itu bergoncang? Atau apakah kamu merasa aman terhadap Allah yang (berkuasa) di langit bahwa Dia akan mengirimkan badai yang berbatu. Maka kelak kamu akan mengetahui bagaimana (akibat mendustakan) peringatan-Ku?” (QS. Al-Mulk: 16-18).

Dalam susunan sistem suria, bumi bukanlah satu – satunya planet yang wujud. Terdapat banyak lagi planet di luar sana yang tersusun dengan elok mengikut laluan yang telah ditetapkan. Ia tidak mungkin melanggar satu sama lain.

Jika berlaku pertembungan sesuatu benda di langit, maka hal itu dapat membuat pecahan dan serpihannya bertebaran seperti serpihan-serpihan, debu yang mana boleh mencapai saiz yang besar dengan berat beribu tan seperti Meteor yang terhempas di Rusia. Namun , pihak Agensi Angkasa Amerika Syarikat menjelaskan meteor itu tidak ada kaitan dengan asteroid 2012 DA14 yang diramalkan akan melintasi Bumi.

Meteor atau tahi bintang yang jatuh ke bumi adalah sesungguhnya fenomena yang telah tersebut lama di dalam Al-Quran, iaitu 1400 tahun lalu!

Rasulullah Saw bersabda, “Pada umat ini akan terjadi (di akhir zaman) penenggelaman bumi, hujan batu dan pengubahan rupa. Ada seorang dari kaum muslimin yang bertanya, bilakah peristiwa itu akan terjadi? Beliau menjawab, ” Apabila muzik dan biduanita telah maharajalela dan khamr (arak) telah dianggap halal. (HR. Tirmidzi (2212) Al – Fitan dari hadits Imran bin Hushain , Ibnu Majah (4060) Al – Fitan dari Sahl bin Sa’ad dan Thabrani dalam Mu’jamu ‘ J- Kabfrdzn Mu’jamul – Ausath . Hadits ini sahih.)

Diriwayatkan pula oleh Ibnu Majah dari Abdullah “Menjelang terjadinya Kiamat akan terjadi pengubahan rupa , penenggelaman bumi , dan hujan batu.” (HR. Ibnu Majah ( 4059 ) dalam Al – Fitan)

Hujan meteor berlaku saban hari di seluruh pelusuk bumi. Ketua Balai Pencerapan Bosscha, Taufik Hidayat berkata, setiap hari beratus – ratus hingga beribu – ribu meteor jatuh ke bumi, namun tidak sampai membahayakan manusia .

Para astronomi melakukan kajian yang sangat aktif terhadap benda langit terutama kepada asteroid kerana ukurannya yang cukup besar. “Jika ukurannya kecil tidak akan menjadi masalah kerana ia akan lenyap ketika melewati atmosfera bumi, namun jika bersaiz besar akan berbeza” katanya.

Namun begitulah Al-Qur’an, kalam Allah yang diturunkan pada zaman kerasulan nabi. Tidak mungkin pada zaman Nabi Muhammad boleh membuat buku tentang roket, orbit, astronomi atau gas nebula seperti di atas.

Apakah ini adalah karya dari seorang yang tidak boleh membaca dan menulis. Sesungguhnya ini adalah firman Allah swt. Firman terakhir bagi kita manusia moden yang mengagungkan sains dan teknologi dan fakta ilmiah. Mukjizat terakhir sebelum kiamat. Apa lagi yang membuat kita ragu kebenaran Islam?

Wallahua’lam.


One Reply to “Bintang Berek0r Sudah Dijelaskan Di Dalam Al-Quran Sejak 1400 Tahun Yang Lalu”

  1. Alhamdulillah terima kasih mengingatkan. Ayat2 Al Quran itu benar. Hadith Nabi itu benar. Qiamat diri itu benar. Siksaan Neraka itu benar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *